Passie Pensioneert Nooit voor Phil H. Kleingeld

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn grootste passie als ghostwriter en auteur van ondertussen 32 boeken, ligt in het helpen verwoorden van de persoonlijke en zakelijke levensverhalen op een pakkende en prikkelende manier. Een manier die recht doet aan de persoonlijkheid van mijn opdrachtgevers. Dat is iedere keer weer een heerlijke uitdaging.

Wat is mijn grootste angst?

Hier moet ik in het verleden praten want angst is niet iets wat mij nu bezighoudt. Toen mijn zoon als beroepsmilitair diverse malen naar Afghanistan werd uitgezonden, hebben mijn vrouw en ik regelmatig met fijn geknepen billen het nieuws gevolgd omdat wij bang waren dat hij het niet zou overleven.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

In het bijzonder het leren kennen van mensen, uit alle lagen van de bevolking, die hun meest intieme ervaringen met jouw durven te delen. Dat levert een enorme variatie op aan schrijfopdrachten waaraan soms veel onderzoek aan vooraf gaat. Tot op heden heb ik me nog nooit verveeld en het als ‘werk’ beschouwd.

Wat is mijn grootste valkuil?

Ik denk dat dit mijn spontaniteit en impulsiviteit is. Ik heb de neiging om soms te snel ‘ja’ tegen een opdracht te zeggen, waarvan achteraf gezien dit ‘nee’ had moeten zijn. Het leven is en blijft een leerproces. Nu bouw ik wat vaker een denkpauze in voordat ik een opdracht aanneem.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Voor mij is deze uitspraak het intrappen van een open deur. Immers, passie overstijgt gewone interesse. Het past bij een diepe betrokkenheid en enorme motivatie om dingen te doen. ‘Als dat jong letters ziet, moet hij lezen. Hij schrijft zelfs al verhaaltjes op krantenpapier’, zei mijn moeder vaak. Ik moet toen vijf of zes jaar geweest zijn. Mijn ‘pen’ is nu, op 77- jarige leeftijd, nog niet lang met pensioen; hoop ik!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Op het gevaar af dat dit arrogant klinkt, ben ik eigenlijk best tevreden met wie, waarom en wat ik ben. Het heeft wel heel wat jaren geduurd voordat ik tot deze conclusie kwam en waarbij ik mijzelf in de spiegel van het leven durfde aan te kijken en te accepteren wat ik zag.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Ja, ik ben trots op mijn uitgebreide oeuvre van onder eigen naam gepubliceerde non-fictionboeken. Mijn dunste boekje, ’Schat, het wordt wat later’ werd een regelrechte bestseller; meer dan 100.000 exemplaren verkocht verdeeld over 11 herdrukken. Maar toch is de uitspraak van een van mij trainees misschien wel de mooiste: ‘Phil, je hebt me mijn leven weer teruggegeven. Dankjewel.’

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

In Andalusië, Spanje. Mijn vrouw is een schone Spaanse. Zij en ik voelen ons daar bij ieder bezoek volledig thuis. Wat ons tegenhoudt is de grote tevredenheid over ons leven in Capelle aan den IJssel, het werk van mijn vrouw die als docent op een geweldig leuke school werkt, de kinderen, kleinkinderen, vrienden en familie.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Op deze vraag moet ik afgaan op degene die mij het beste kent; mijn vrouw. Zij zegt dat ik als geen ander die zij kent in staat ben ingewikkelde dingen op een begrijpelijke manier over te brengen. Zij vindt mij een pur sang storyteller. Ik laat verdere karakteristieken maar over aan anderen. Er zijn er een aantal bij mijn aanbevelingen op Linkedin te vinden.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis?

Als ik door het Groene Hart van Nederland loop of langs het strand, dan worden daar soms wel eens ideeën geboren. Het beste idee voor een boek deed ik op tijdens mijn wandeling langs de Camino de Santiago. Ik liep toen in totaal 860 kilometer in twee etappes, in 42 dagen. Mijn avonturen hield ik dagelijks bij en dat resulteerde in mijn biografische boek ‘Een blind paard kan niet fout lopen. Hoe ik de Camino overleefde.‘

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Dat zijn er te veel om in een paar zinnetjes op te noemen. Zakelijk heb ik veel boeken gelezen op het gebied van psychologie, sociologie, de werking van het brein. De boeken van Robert Cialdini, ‘Pre-suasion en Influence’ vond ik heel verhelderend; hoe onze keuzes beïnvloed worden. Daarnaast de boeken van Richard Dawkins. ‘The God Delusion’ veranderde mijn visie op godsdienst en wakkerde mijn strijd aan tegen broodjes aap. De schrijfstijl van Godfried Bomans heeft grote invloed gehad op mijn huidige manier van schrijven.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Het zal afhangen van mijn stemming op dat moment. Wat muziek betreft houd ik erg veel van Spaanse muziek (Diego el Cigala, Rosario, Lolita, Alexandro Sanz, Serrat e.a.) maar ook Ierse muziek zoals die van Moya Brennan, Clannad en Mary Black beluister ik regelmatig. Tijdens de Covid-epidemie luisterde ik dagelijks naar het liedje ‘Resisteré’; een aanmoediging om, ondanks alle tegenslagen in het leven, vol te houden.

Wat ze als laatste liedje mogen spelen op mijn begrafenis is:

‘Always look on the bright side of life’ van Monty Python.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Het hangt een beetje af van het genre dat ik lees. David Copperfield vond ik een geweldig personage uit het gelijknamige boek van Dickens; een van mijn favoriete auteurs. Sherlock

Holmes en Hercule Poirot vanwege hun manier van denken en onderzoeken. Jack Reacher uit de boeken van Lee Child als ik wil ontspannen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Als het om familiehelden gaat, dan staat mijn vrouw, een gepassioneerd docent en internationaal exposerend beeldend kunstenares, met stip bovenaan. Van haar leer ik zoveel! Mijn kinderen en kleinkinderen spelen uiteraard ook een belangrijke rol in de Eredivisie van mijn leven evenals mijn Spaanse familie; zij staan allemaal liefdevol, stevig en succesvol in het leven.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien?

Naast lezen ben ik een groot liefhebber van films. ‘Oppenheimer’ maakte diepe indruk op me evenals ‘The wave’ die het experiment van een Amerikaanse geschiedenisleraar beschrijft waarmee die aantoont hoe fascisme, ook nu, ontstaat.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven’ mij?

Ik ben het niet alleen van mijzelf, maar ook die van anderen. In feite is ieder mens een wandelende verhalenbundel waarvan er helaas nog te veel verloren gaan omdat ze niet altijd worden doorgegeven. Mijn motto is dan ook: ‘Een leven komt pas echt tot leven als het is beschreven.’

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk?

Het vastleggen van het meest kostbare dat een mens heeft, herinneringen, zie ik als mijn missie! Het voedt dagelijks mijn nieuwsgierigheid. Zowel privé als zakelijk geef ik graag verhalen via mijn spreekbeurten en workshops door. Ter lering en vermaak!

Naar welk project kijk ik uit?

Dat zijn er twee die de verschillende kanten van het leven laten zien; dat van een gepensioneerde politieagent en dat van een beruchte ‘Robin Hood’ crimineel. Het is zo boeiend om de twee verschillende kanten van het ‘recht’ te ontdekken en te verwoorden.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Eric de Jong van In2mediair; een bevlogen internationaal ondernemer, workshopleider en auteur die bedrijven helpt om dikke muren van beperkende ondernemersvisies te slopen en, door het zetten van duidelijke stippen aan de horizon, ze toekomstbestendig te maken.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Via mijn website https://rentapen.nl/contact, mijn Linkedin-profiel https://www.linkedin.com/in/philkleingeld/ of gewoon even bellen: 06-81189397.

Leave a comment